Onze honden spreken vloeiend ‘Elkeriaans’!
Onze hond kan ons non-verbaal en verbaal laten weten wat er aan de hand is. Nu is het aan ons of we het snappen of dat we ons blind en doof houden. Jammer genoeg is het laatste vaak aan de orde ‘de mens wilt zijn hond niet altijd begrijpen, omdat ze hier totaal geen moeite voor willen doen’. Nu snap ik best dat honden taal ook best verwarrend kan zijn.
Vooral als je een stel boerboelen heb die een hele andere taal spreekt dan de rest van de honden in Nederland. Misschien kan je zeggen dat mijn boerboelen een eigen dialect hebben ‘Elkeriaans’ waarschijnlijk. Een taal die een andere mensen en dieren totaal niet begrijpen behalve wij in huize Elkerbout.
Nou wil ik jullie natuurlijk wel mee laten delen in de taal van onze boelies, want laten we eerlijk zijn onze boelen zijn bijzonder grappig te noemen. Ook al heb je soms wel momenten van ‘spreek je weer een andere taal of zo, want dit heb ik toch niet echt begrepen’ -dit geld meestal voor Daisy die een hond heel vrolijk benaderd en ineens denkt ze ‘nee he is hij/zij het weer die moet ik helemaal niet’ en valt dan ook direct aan. Gelukkig kennen we Daisy door en door :-)-.
Het begint al met het duwen met de snuit dit zou in normale hondentaal moeten betekenen: Jij bent mijn baas en negeer mij alsjeblieft niet. In het Elkeriaans betekend dit en vooral Ziva maakt zich hier schuldig aan: ‘schiet nou eens op baasje ik heb nu echt trek in een voertje en ik heb het ook verdiend. De pups doen het grappiger die bijten in je hand en gaan dan parmantig zitten en zeggen zo ‘kom maar op met dat voertje’.
Mijn boerboel gaat zitten terwijl hij door een andere wordt benaderd en laat zich besnuffelen. Dit betekend normaal gesproken ‘wij zijn bijna gelijken, dus laten we lief zijn tegen elkaar. In het Elkeriaans betekend dit ‘Oké wij wachten even tot je dichtbij genoeg bent en dan besluiten we pas of we je leuk vinden of niet’. Bij niet dan gaan ze staan en negeren degene of beginnen te grommen.
Zakt door zijn voorpoten op de grond, achterlichaam en staart iets omhoog, dit is de speelhouding en heeft niets kwaad in zin. Dit is een universele houding die iedereen begrijpt, behalve Daisy heeft hier een beetje moeite mee. In het Elkeriaans betekend dit en vooral bij Daisy: ‘ik doe of ik wil spelen, maar als het me niet aanstaat dan bijt ik gewoon je kop eraf. –soms denk ik ook dat ze een brilletje nodig heeft, omdat ze het allemaal misschien niet zo goed kan zien of zo-
Breeduit kwispelen, waardoor de heupen heen en weer worden bewogen. Ook dit zal moeten betekenen jij bent mijn roedelleider en ik volg jou overal. Nou ook Daisy heeft hier moeite mee, dit is nooit een teken voor mijn dame dat ze respect heeft voor de ander, welnee dat besluit ze pas als ze voor degene staat. Het is dan ineens of ze denkt ‘oeps foutje ik vind je helemaal niet leuk en vliegt de hond dan gewoon aan’. Gelukkig vind ze mensen geweldig en heeft ze daar niet de behoefte om ze aan te vliegen :-). Mensen die zijn alles voor Daisy en Mac elk mens die de boelen willen aaien kan op een gigantische gezellige ontmoeting rekenen, vooral Daisy laat dan met liefde haar mooie heerlijke buik zien ook al is het midden op straat.
Zelfs de gewone duidelijke opgezette haren op de schouders en de rug die eigenlijk zou zeggen je bent te ver gegaan en je hebt de keus ophoepelen of we vechten het eens en voorgoed uit. Nu ben ik met deze stelling het niet eens, want honden die het allemaal een beetje spannend vinden kunnen hun haren omhoog zetten. Je kunt dus zeggen dat het een emotionele handeling is van je hond. De signalen die ze in totaalbeeld laten zien geeft pas een goed beeld van de emotie op dat moment.
Bij mijn honden betekend opgezette haren meestal ‘oh wat vind ik dit spannend’. De aanval die men zou verwachten blijft ook altijd uit 🙂 Zelfs de pups kunnen hun haren al omhoog zetten als ze een persoon aan de overkant zien lopen -ze maken zich hierdoor iets groter en hopen zo respect mee af te dwingen, jammer dat dit niet altijd lukt 🙂 -. De staarten gaan alle kanten op en de heupen doen mee. Echt weer signalen waar je totaal niets mee kan –ik houd er wel van-.
De bovenlip is opgetrokken om enkele tanden te ontbloten waarbij de mond nog steeds tamelijk gesloten is dit betekend in gewoon hondentaal ‘weg wezen je irriteert mij mateloos. Ook het laag grommen hoort hierbij. Dit is een mooie houding waarin Ziva meester in is alleen in het ‘Elkeriaans’ betekend dit vooral bij Ziva die daarin een lage houding hanteert plus haar hoofd in een knik houd zodat ze van je weg kijkt – dus totale onderwerpstand- ‘oh wat ben ik blij om je te zien’ haar hele kont gaat ook heen en weer van plezier zo word ik elke ochtend, middag en avond door haar begroet en is in het ‘Elkeriaans’ een blijk van liefde. Natuurlijk schrikken sommige vrienden van ons best wel als Ziva zo naar ze toe komen lopen en men denkt dan ook dat ze elk moment kan gaan snippen – met voortanden bijten-, maar dit is Ziva haar manier om te zeggen ‘oh wat leuk dat je er weer bent, wat heb ik je gemist’.
Blaffen in snelle reeksen van drie of vier, met pauzes ertussen op een normale toonhoogte zou betekenden allemaal komen, want volgens mij is er iets aan de hand. Mac doet dit graag en geloof me er is helemaal niets aan de hand. In het ‘Elkeriaans’ betekend dit gewoon ‘vrouwtje kom alsjeblieft naar beneden, want ik voel me enorm eenzaam en wil graag met je naar buiten!’.
Mac voelt zich snel alleen en heeft zich deze manier van blaffen heer en meester gemaakt.
Snel blaffen, normale toonhoogte die normaal zegt ‘allemaal komen want er komt iemand of iets onze territorium binnen. Opletten nu want het wordt nu pas echt spannend. Mijn honden doen dit nog grappiger, want ze kijken hier met één oog richting mij of andere roedellid. Voornamelijk Mac kan dit heel goed en in het ‘Elkeriaans’ betekend dit dan ook ‘hallo zien jullie me stoer doen’, ‘al zou ik het prettig vinden als iedereen met me meedoet zodat we iedereen in de buurt gek maken’.
Mac heeft voor al zijn behoeften zeer andere blafjes, maar het komt maar op één ding neer en dat is ‘vrouwtje ik wil iets heel graag en ik wil het nu!’. Ziva haar blaf en grommen is wat duidelijker en vooral buiten. Zij wilt het liefst geen vreemden in de buurt van ons huis of erger nog in onze aura. Daisy en Mac vinden buiten niet snel iets interessant en blaffen zelden buiten op straat. De pups leren heel goed van mama en doen heel gewichtig binnen en buiten echt zo grappig.