Boerboel Info

De Boerboel!

 

De boerboel is in opkomst in Nederland, vroeger zag je niet vaak maar tegenwoordig komen zie je ze steeds vaker in ons kikkerlandje. Aan de ene kant heel fijn dat de mensen deze fantastische hond eindelijk hebben ontdekt maar aan de andere kant weet ik het nog zo net niet.

Want de boerboel is het enige ras ter wereld dat gefokt wordt voor terrein,gezinsbewaking als wel persoonsbescherming. De boerboel zal zonder opdracht zijn hele leven over jou en je gezin (onder het gezin vallen ook eventuele andere huisdieren)waken.

Want dit betekend dat ook de verkeerde mensen de boerboel graag als hond willen hebben zie maar aan de gevechtshonden die worden ook niet altijd naar waarde geschat en als kameraad aangeschaft.

Gelukkig heeft een boerboel een zeer stabiel en evenwichtig karakter. Dit is en zal altijd zijn beste karaktereigenschap moeten zijn. Een onbeheerste hond die na een berisping humeurig blijft, mag geen boerboel worden genoemd.

Je eigen boerboel zal zich moeten kwalificeren om je beste vriend te worden. Hij moet weten wat je denkt en voelt en wanneer jij je bedreigt voelt. Hij moet weten wanneer jij je ongenoegen over een onbekende duidelijk maakt door woorden of uitdrukkingen. Hij moet je angst herkenen. Iedere Boerboel eigenaar moet dit kunnen bevestigen.

Zelf dacht ik altijd dat mijn boerboel die kwalificatie niet had want als er één boerboel een sulletje is dan is het mijn Diezel wel. Alle mensen vindt hij geweldig en als er mensen de tuin in liepen was mijn boerboelvent er als de kippen bij om ze welkom te heten in ons nederig stulpje.

Totdat ik op de dijk liep en er ineens twee mannen onderaan de dijk ontzettende ruzie met elkaar kregen. Het was best nog wel een endje weg maar ik kan niet tegen ruzie! Ik ga trillen over heel mijn lichaam en kan niet meer normaal functioneren. Diezel merkt dit op een bepaalde manier want voor dat ik het wist rende hij de dijk weer op en kwam strak naast me lopen. En wijkt niet meer van mijn zijde.
Ooh wat was ik blij en voelde me extra beschermd door mijn lieve boerboel en toen wist ik zeker dat niemand me iets aan kon doen zonder eerst langs Diezel te moeten. Diezel mijn sulletje was helemaal geen sulletje maar voelde dondersgoed aan of ik bang of me onzeker voelt.

De karaktereigenschappen moeten herkenbaar zijn vanaf de puppy-tijd. Hij zou met een grom duidelijk moeten kunnen maken: Ik ben d’r altijd en ik bescherm je met mijn leven. En voor “eigen”mensen zal hij ten alle tijden klaar staan.

Als jij vind dat “het”goed is, dan zal je boerboel daarmee instemmen zonder twijfels. Je zult al snel merken dat je op je hond kunt rekenen. Zijn karakter is zeer stabiel waardoor je niet gauw voor verrassingen komt te staan. Ook zul je merken dat je te maken hebt met een intelligente hond.

Sinds ik weet dat Diezel en nu ook Ziva alle kwalificaties hebben voor een echte boerboel loop ik vol vertrouwen in de avond door de polder. Mijn honden voelen feilloos aan of er mensen aankomen die niet te vertrouwen is. Ik merk dit heel goed aan ze, zodra er een baasje aankomt lopen met hond dan gaan ze verheugd en kwispelend erop af. Nu komt dit niet zo vaak voor dat er zo laat nog mensen met honden lopen maar ik heb gemerkt dat ik niet de enige gek bent.

Komt er iemand aan lopen die ik snachts niet tegen wil komen als vrouw, neemt Ziva de achterhoede en Diezel de voorhoede en ze wisselen zo de wacht door circels te lopen Diezel zwakt af zodat hij achteraan komt te lopen en Ziva rent naar voren dit doen ze echt continu totdat de man in kwestie ons inhaalt. Ondertussen wordt er niet geblaft gegromd maar gewoon een tactische spel tussen twee honden die helemaal op elkaar zijn afgestemd. Zodra de man ons inhaalt is Diezel degene die hem begeleid en blijft tussen de man en mij in lopen net zolang tot de man ver genoeg is en dan komt Diezel weer naar me toe gerend en gaat naast me lopen. Als de man verdwenen is dan gaan mijn honden weer met hun spel beginnen.

Mijn honden geven mij zo’n veilig gevoel want heb dit al zo vaak meegemaakt. Zelfs als de man een gesprek begint en Diezel wilt aaien blijft Diezel in zijn rol en zelfs de man waar het om gaat zeggen vol bewondering “nou mevrouw u loopt wel heel veilig”! Nou en of mij overkomt niet veel met twee van zulke goede beschermengelen.

Doordat ik zo’n vertrouwen heb in mijn honden hebben ze ook nooit het gevoel om te grommen of erger degene aan te vallen maar ik weet zeker dat mijn honden hier geen moeite mee hebben als het echt nodig zal zijn en dat is heel prettig idee al hoop ik het nooit te hoeven mee te maken.

Als je hem toelaat om aan te vallen, zal hij grommen als een leeuw en vecht hij woest zonder zijn eigen veiligheid in acht te nemen. Geen wonder dat Aristoteles de voorvaders van de Boerboel Leontix noemde. Dit betekent: Leeuwenzonen. De Romeinen dachten dat deze honden blijkbaar verkregen waren door ze te kruizen van een hond met een leeuw.

De Boerboel is ook zeker een kindervriend en een speelkameraad voor de kinderen. Hij accepteert niet alleen een persoon van het gezin als baas, maar ziet de bescherming van het hele gezin als zijn taak en heeft affectie voor het hele gezin, zonder uitzonderingen. Het voelt voor hem alsof het hele gezin van hem is en het zijn enige doel is om hen te beschermen, als het moet met zijn leven.

De aard van de Boerboel:

 

– Standvastig
– Betrouwbaar
– Intelligent
– Een sterk waakinstinct
– Zelfverzekerd en zonder vrees of pijngrens
– Bijzonder gehecht aan gezinsleden en kinderen
– Een kindervriend en speelkameraad
– Gehoorzaam
– Lief voor “goed volk”

Mijn boerboelen zijn echt fantastische honden voor kinderen, Diezel ziet kinderen als kleine vriendjes en zou er heel graag mee willen spelen. Al kan hij nog wel eens lomp en onbehouden zijn dus moet ik hem af en toe corrigeren als er kinderen op bezoek zijn en hij zich laat meeslepen in het spel. Maar als je roept pas op kind dan stopt hij gelijk en zo kan mijn neefje van vijf Diezel ook gewoon aan de riem meenemen naar buiten. Hij trekt niet en houd hem goed in de gaten.

Maar even een note: je laat het kind natuurlijk nooit alleen de hond uitlaten hoe lief de hond ook is hij blijft en is een hond die ineens iets anders kan zien wat veel aantrekkelijker is. Ook de hond nooit alleen met je kind alleen laten. De hond kan alleen maar corrigeren met zijn bek en dit kan heel veel schade bij je kind aanrichten zonder dat dit de bedoeling van de hond is, hij weet niet beter maar wij wel.

Ziva is heel andere koek die is helemaal gek van kinderen als zij een kind ziet dan komt haar moedergevoelens naar boven en is ze helemaal in love. Zodra mijn neefje gaat huilen dan wordt ze nerveus en is ze bang dat er iets is gebeurd en ze sleurt me er nog net niet naar toe. Ze zou nooit roekeloos gaan spelen maar is heel voorzichtig en gaat er rustig bij liggen of zitten. Ook buiten zijn kinderen hele lieve wezens en ze wilt ze het liefst helemaal schoon likken. Ben ook heel benieuwd hoe ze met haar pups is straks volgens mij is zij de liefste moeder op aarde.

Dus in het kort: De boerboel is een stabiel, zelfverzekerd en doorgaans rustige hond. Hij is zeer trouw en gehecht aan de leden van zijn gezin en gaat, als dat nodig is, voor hen door het vuur. Hij is zeer moedig, sober en erg hard voor zichzelf. De boerboel is een gehoorzame en meegaande hond voor zijn mensen, maar kan blijk geven van eigen initiatief. Hij is erg territoriaal, waaks en verdedigend ingesteld. Mensen die bij u niets te zoeken hebben, krijgen beslist geen kans om op het terrein te komen. Een boerboel waakt op een beheerste manier. Hij laat zijn zware stemgeluid vrijwel alleen horen als er werkelijk iets aan de hand is. Een eigenaar die zijn boerboel als kennelhond houdt, gaat voorbij aan zijn behoefte aan gezelschap. Vanwege hun gehechtheid aan hun mensen is het beter om een hond van dit ras te midden van het gezin te laten opgroeien. Dit komt de karaktervorming eveneens ten goede.

Toen wij voor de boerboel kozen had ik een groot probleem want niemand wilde je een boerboel verkopen als je niet over een grote tuin beschikte waar de boerboel hun energie op kwijt konden.
En wij hadden wel een tuin maar die is maar 50 m2 groot dus een tuin van een hele gewone eengezinswoning. Ook in een woonwijk zou een boerboel een probleem kunnen veroorzaken omdat een boerboel niet altijd sociaal zou kunnen zijn en wat dan? Dan zou hij binnen de kortste keren op marktplaats terecht komen omdat hij niet meer uit te laten is of erger er zouden gefrustreerde boerboels in een woonwijk terecht komen met alle problemen van dien.

Nu geloof ik in trainen, socialisatie en het aller belangrijkste dat de boerboel het best gewoon in huis kan wonen zodat je een boerboel krijgt die een lid wordt van het gezin en sneller te corrigeren is als ze gedrag vertonen die ontoelaatbaar is. Ook omdat mijn boerboelen elke dag gewoon uitgelaten wordt in een woonwijk komen ze ook dagelijks in aanraking met vreemde mensen en honden.

Over de energie van mijn honden hoeft men ook niet in te zitten want we rijden overal met ze naar toe naar de polder, surfplas, manege en weet ik veel hoeveel wandelingen we opzoeken om de boerboelen goed in conditie te houden.

Gelukkig vonden wij een fokker die precies zoals ons denken en net als ons in een woonwijk wonen. Dus daar hebben we onze boerboelen vandaan en daar heb ik tot heden nooit geen spijt van gehad want ik heb twee fantastische honden..

Sociale aanleg

Het ras kan het uitstekend vinden met alle mensen en dieren die tot het eigen gezin behoren. Kinderen hebben vaak de aandacht in een positieve zin. Ten opzichte van vreemden nemen ze een zeer waakzame houding aan – zeker als ze op het eigen terrein komen-, maar als blijkt dat de eigenaar de aanwezigheid van de bezoeker op prijs stelt, legt de hond zich hierbij neer. Met honden die deel uitmaken van het gezin gaat een boerboel in doorsnee goed om, maar ten opzichte van onbekende honden, bijvoorbeeld op straat, kan het ras dominant zijn.

Opvoeding

Boerboel’s zijn intelligente honden die hun baas graag een plezier doen. In die zin is het ras niet zo moeilijk op te voeden. U kunt ze vrijwel alles leren. Het is echter beslist geen ras voor iedereen; de eigenaar moet iemand zijn die van nature overwicht heeft op honden en die de hond zeer consequent en in volle harmonie kan opvoeden. Het ras is niet geschikt voor wispelturige, onervaren of toegeeflijke mensen.

Jullie begrijpen al dat ik het geluk heb dat Diezel noch Ziva niet dominant zijn naar andere honden, tenminste over het algemeen, natuurlijk zijn er uitzonderingen maar ik kan jullie zeggen dat ik geen vechtersbazen heb. Als Diezel gaat grommen en brommen dan weet ik dat de reu waar hij tegenover staat eigenlijk een beetje bang is. Want een dominante reu daar gaat Diezel en ook Ziva liever een straatje voor om.

Zoals ik jullie al vertelde is Diezel gek op mensen maar Ziva die vind mensen soms niet altijd gezellig. Overdag heeft ze er geen problemen mee en kan ze af en toe wel toenadering zoeken maar zodra het donker wordt dan is elke vreemde man of vrouw een optionele vijand. Ze valt niet aan maar bromt een beetje om haar heen of gaat op redelijke afstand voor degene staan en doet een beetje druk. Steekt deze vreemden hun hand uit dan snuffelt ze heel voorzichtig en met een beetje geluk laat ze zich aaien. Ja mijn boerboelmeisje is een echte boerboel met een heel klein hartje maar af en toe een te grote bekkie.


6 gedachten over “Boerboel Info”

 1. Hallo ik heb een vraagje.
  Ik heb een boerboel en ze heet wijfie.
  Wijfie heeft geen stamboom.
  Maar ik wil haar laten dekken door een boerboel die wel een stamboom heeft .
  Nu is mijn vraag kan ik me puppys dan wel een stamboom geven.
  Mvg jerry

  1. Hallo Jerry

   Wat een leuke naam Wijfie 🙂
   Maar nee de pups kunnen geen stamboom krijgen. Voor een stamboom moeten beide ouders een stamboom bezitten en aangekeurd zijn.

   Groetjes Anita

 2. Hallo wij hebben puppy van 12 weken aan gekocht maar laten hem buiten slapen omdat hij alles kapot bijt en binnen doet maar huilt hele nacht door maar hij is aan gekocht met bedoeling ons en ons terrein te bewaken wat kan ik beste doen hem niet meer te laten huilen aub

  1. Hoi Natacha,

   Een pup buiten laten slapen is echt niet slim daarom blijft hij huilen. Het is nu veel te koud en natuurlijk begrijp ik dat hij alles kapot bijt, zijn tandjes gaan wisselen en hij verkent alles met zijn bek. Waarom heb je hem niet gewoon in een Bench daar slaapt hij heerlijk in en kan geen kwaad als je er bij bent. Een boerboel gaat toch wel waken als hij wat ouder wordt dus binnen slapen kan gewoon.
   Als hij ’s avonds nog huilt kan je hem ook even met bench mee naar boven nemen totdat hij weet de bench is mijn slaapplek. Maar buiten neerleggen met dit weer nee dat gaat niet…daar is hij nog veel te klein voor.

   groetjes Anita

  2. Wat je volgens mij het beste kunt doen is het volgende en ik zal het onderbouwen met een paar praktijkvoorbeelden.
   Draag een uurtje een T-shirt van weinig waarde en leg dit bij zijn slaapplaats ,doordat hij de geur van het vrouwtje ruikt ,weet hij dat zij in de buurt is en dat zal hem rustig maken .
   Vb 1: In 2004 hebben mijn vrouw en ik een Oud Duitse Herder pup gekocht van kennel Alt Deutschen Eck , we hebben hen een gedragen T-shirt van ons gestuurd met het verzoek deze in de kennel te leggen. Toen we Hero konden ophalen van het afhaaladres (daar waren ruim 20 pups van verschillende duitse fokkers) . Toen wij Hero overhandigd kregen legde ik hem op de schoot van mijn vrouw , hij besnuffelde haar en rolde zich daarna vol vertrouwen in haar schoot op.Hero heeft nooit gehuild , vorig jaar is mijn trouwe vriend gestorven.
   Een buurman had een jonge hond , deze huilde elke nacht de tent bij elkaar , heb hem het bovenstaande advies gegeven , zijn hond is sindsdien ’s nachts rustig gebleven.

   Succes ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over mijn boerboels

Page generated in 0,806 seconds. Stats plugin by www.blog.ca