Heeft je hond heel veel jeuk en wordt hij kaal? lees dan eerst mijn verhaal!

Allergie bij honden komt meestal door het voer! Kip/gevogelte niet zo onschuldig als je denkt!

Voor de zoveelste keer sta ik bij de dierenwinkel en luister ongewild een gesprek af tussen de verkoopster en klant. “Mijn hond heeft overal jeuk en begint kale plekken te krijgen volgens de dierenarts zou ik over moeten op een andere voer” verteld de klant aan de verkoopster of ze een voer heeft die de jeuk een stuk minder maakt.

Daisy met haar mooie bloemkool oor

Ondertussen bijt ik mijn tong zowat stuk, want ik wil me totaal niet met het gesprek bemoeien maar ik weet uit ervaring allang wat die arme hond mankeert. Niet iedereen vind het prettig om onderbroken te worden door een andere klant die in hun ogen een leek is en zomaar binnenkomt stappen om botten te kopen -soms heb ik geen zin om helemaal naar de groothandel te rijden-.

Als het gesprek een kant op gaat waar ik helemaal niet van houd en dat is een tip voor ‘speciaal voer voor honden met een allergie’ kan ik niet anders dan ingrijpen -dit soort voer vooral van Royan Canin is ontzettend duur en is zo vaak niet nodig-. “Mevrouw het is waarschijnlijk de kip die in het voer zit of gevogelte” zeg ik rustig zonder me op te dringen. De verkoopster kijkt me een beetje geïrriteerd aan en de klant kijkt mij aan met een blik “hoe kan jij dat nou weten”.

Vroeger konden we haar niet aaien, want dit veroorzaakte teveel jeuk

Logisch niet iedereen geloofd in het idee dat kip/gevogelte allergie kan opwekken en natuurlijk heb ik de waarheid niet in pacht, maar ik kan wel zeggen dat ik 90% van de 100% gelijk heb in mijn oordeel. De vrouw kijkt me nogmaals heel achterdochtig aan en ik vertel haar dat de kip volgespoten worden met rommel waardoor de honden gewoon heel vervelend op reageren. “ Geeft u uw hond voer op kipbasis” vraag ik haar enthousiast en ze antwoord positief.

Kan ook niet anders, want kijk maar in de winkel als het voer in de aanbieding is, is dit meestal de kipversie. Ook is het voer die goed is voor honden met allergie meestal rijk aan kip/gevogelte –vooral puppyvoer is op kip en gevogelte basis en dat is zo vreselijk irritant-, men neemt deze dan ook altijd mee, niet wetend dat het probleem verergerd wordt.

De mevrouw neemt een voer op basis van lam en rijst en altijd fijn als je later hoort dat de hond er veel beter uit ziet. Zelf heb ik een boerboelmeisje die ik absoluut geen kip of gevogelte moet geven, want dan krabt ze zich echt helemaal kapot. Zolang ik hierop let gaat het goed met haar al moet ik haar voor andere allergieën wel Apoquel geven, maar het scheelt zoveel dat ze geen kip en gevogelte krijgt dat ze met twee pillen van 16mg per dag bijna een jeukvrij leven kan hebben en dit is toch wel heel anders geweest.

Ooit was ik bang dat ik haar leven vroegtijdig moest beëindigend, want wat had ze een vervelend en moeilijk leventje. Elke dag was een beproeving en een gevecht tegen de jeuk. Bloedoren en kappen waren onderdeel van haar leventje en als ze soms zo’n pijn heeft waardoor ze alleen maar agressief kan reageren krab je jezelf toch weleens achter je oren en vraag je je af ‘ kan je een hond dit aandoen’. Gelukkig bestaat er prednison en later Apoquel en hebben we weer een vrolijk gezellig meisje.

Doordat er in kip zoveel rotzooi gespoten wordt is kip sowieso in ons menu taboe -behalve als we naar KFC gaan uiteraard  -. Ook de rottweiler van mijn zus kreeg ineens zoveel jeuk en beet zich helemaal kapot. Zodra ik haar vroeg om even op de verpakking te kijken, bleek dat kip de hoofdbestand is van dit voer. Nu voert ze het niet meer en Rocco ziet er weer prachtig uit.

Als mijn pups uit mogen vliegen geef ik iedereen ook een handleiding mee waarin staat dat kip/gevogelte taboe is voor boerboelpups/ouderen. Ook heb ik al veel e-mails gekregen met de vraag wat te doen als hun boerboel zoveel jeuk heeft gepaard met kale plekken. Zodra ik opper dat er waarschijnlijk kip in het voer zit blijkt dit altijd zo te zijn. De jeuk is over wanneer ze overgaan op lams/rijst.

Ook mag iedereen weer bij haar liggen

Daarom wilde ik dit toch nog een keer heel goed benadrukken dat kip/gevogelte in voer echt niet goed voor je hond is. Natuurlijk heb je gelukkig ook heel veel honden die hier geen last van hebben, maar heeft je hond last van jeuk/kale plekken ga dan eerst eens over naar voer zonder kip/gevogelte en gaat het dan nog niet over dan kan je altijd naar een andere oplossing zoeken.

Ik snap best dat je bij je zelf denkt ‘natuurlijk dat is makkelijk, zo easy zou het echt niet zijn’ dat begrijp ik maar waarom zou je het makkelijke niet eerst proberen voordat je in een medische molen terecht komt wat je enorm veel geld en frustratie kost. Helpt het dan ben je me dankbaar voor de tip en werkt het niet dan is er nog geen man overboord.

Bedenk dan altijd ‘gelukkig bestaat er Apoquel’ alles is geoorloofd als je hond maar een jeuk/pijnloos leven heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.