Jonge loopse teven in een roedel!

Wat als de teven loops zijn, maar nog veel te jong zijn om te dekken. Of  nog erger ‘het familie van elkaar zijn!’

Hebben jullie je weleens afgevraagd hoe de natuur omgaat met de honden die loops worden in een roedel terwijl ze nog veel te jong zijn plus ook nog familie van elkaar? Ik wel! Ik heb hier zelfs mijn hoofd over gebroken, terwijl het antwoord niet eens zo moeilijk bleek te zijn. Wij hebben nu vier vrouwtjes en sinds kort maar één intacte reu en ze zijn allemaal familie van elkaar. Nu vragen de meeste mensen me ‘Anita! Wat doe je met Mac als de meiden loops zijn? Weet Mac dat het zijn zussen en moeder is en dekt hij dan gewoon niet?’

Arme Mac hij mag nu even niet mee met de meiden….

Ik snap de vraag en het antwoord is heel simpel ‘ Mac heeft echt geen idee dat het zijn moeder of zussen zijn en dat hij daarom niets mag proberen.’ Mac is een gezonde vent en hij laat zich echt niet een kans tot dekken afpakken, alleen jullie snappen dat dit niet goed is voor het ras. Inteelt is een hele dikke ‘NO’.

Hoe doen ze dit in de wildernis dan? Natuurlijk splitsen ze een keer op, maar ik denk dat de pups wel eerst een keer loops zijn geweest voordat ze de groep gaan verlaten. Ook in het wild is nog geen jaar te jong voor de kleine spruit. Nu heb ik eindelijk een antwoord op deze vraag gevonden en die vond ik gewoon in mijn eigen roedel.

onze blije meiden

Mac is de laatste tijd een ongelikte beer die echt heel veel stoute dingen met zijn kleine zusje wilt gaan doen. Mijn visie is een roedelleider dekt en de rest niet, maar daar snapt Mac echt totaal niets van. Hij vindt dat nu Diezel er niet meer is hij de man in huis is, dus mag hij best van al die lekkere meiden snoepen nu deze er helemaal klaar voor zijn.

Dit fenomeen heeft ook plaatsgevonden bij Daisy toen zij nog een klein tuttebelletje was, maar toen had ik het nog niet zo in de gaten en vond ik mijn roedel gewoon geweldig. Nu bij Chibi denk ik hier heel anders over. De natuur of gewoon mama Ziva zit toch maar geweldig in elkaar en dat maakt het voor mij wel heel erg makkelijk.

Vooral Cloontje is een blij ei

De Alfa teef Ziva genaamd zorgt ervoor dat de reu in de groep geen dames ongewenst zwanger laat worden. Zodra Mac ontsnapt aan onze aandacht – wat sowieso een hele kwalijke zaak is, want in een onbewaakt momentje kan het al gebeurt zijn- en het op zijn zus voorzien heeft – met hele oneerbare voorstellen kan ik je vertellen- springt Ziva op en gooit zich tussen de twee tortelduifjes – voor een oudje kan ze echt nog super snel zijn-.

Bij Diezel hoefde ze niet zoveel kracht te gebruiken, die begreep een halve woord nog wel, maar Mac niet die is heel vasthoudend en super enthousiast. Als hij zijn zinnen ergens op heeft gezet krijgt niemand hem daar vanaf. Ziva die laat haar tanden zien en gromt heel diep en ik blijf even kijken hoe dit gaat aflopen -wat super slecht van me is, want eigenlijk moet ik mijn meisje helpen-.

Chibi

Ziva valt Mac aan zodra ze merkt dat dit totaal geen indruk op onze hitsige vent maakt. En als ik het over aanvallen heb, bedoel ik dit ook in de ruimste zin van het woord. Het is een hels kabaal, maar ik ken mijn meisje en grijp niet in. Mac moet het onderspit delven en druipt met zijn staart tussen zijn poten af. Terwijl Chibi snel haar bench induikt stoppen we Mac weer naar zijn plaats in de keuken.

Chibi en Mac zijn voor Ziva een stel die niet meer bij elkaar in de buurt mag komen en daar is ze heel fel op. Dit zag ik ook altijd bij Daisy toen ze nog klein was. Diezel hoefde maar naar haar te kijken en Ziva sprong er tussen en liet heel duidelijk merken wat ze hiervan vond.

De Alfa Ziva is niet voor de poes

Zelfs nu wordt Daisy nog volop beschermd door haar moeder, maar niet meer zo fanatiek als toen. Nu weet ik niet of honden zo ook ervoor zorgen dat er geen inteelt geboren wordt…maar ik denk dat Ziva vind dat zij het voor het zeggen heeft of er gedekt wordt ja of nee. Dat is tenslotte haar recht als ‘het Alfa vrouwtje’.

Maar ik geloof zeker dat dit zo ook in het wild werkt, anders wordt het echt een zooitje :-). Natuurlijk hoor ik mensen al roepen ‘ nou hier is wel een broer die zijn zus per ongeluk heeft gedekt?’ Alleen  vraag ik me dan wel af hoe oud waren ze. Ik weet dat als je twee jonge honden zonder Alfa heb, je niet kan verwachten dat ze snappen hoe het werkt, plus een reu is echt niet zomaar te stoppen als er een heerlijke loopse teef voor zijn neus paradeert. De paringsdrift tussen teef en reu is veel groter dan ‘helder verstand :-)’. Ik snap best dat ik gewoon super geluk heb, dat wij een super Alfa teef  hebben 🙂 die mij keer op keer leert hoe een roedel echt werkt.

Mijn heerlijke boelen

Heel veel mensen roepen zodra ik vertel dat ik vijf boerboelen heb ‘ wauw is dat niet een beetje veel!’ ja misschien wel, maar ik leer van 5 boelen meer dan als ik er maar twee heb. Ik zou dit nooit hebben willen missen en vooral niet zoveel verschillende karakters bij elkaar maakt het reuze interessant en spannend.

Nu kan ik jullie wel gerust stellen, meer dan vijf komen er niet en nu gaan we hopelijk heel langzaam afbouwen tot we er nog maar 1 of 2 overhebben, want ik word toch ook ouder… al beloof ik helemaal niets 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.