De tssss of Kssst van Cesar Millan!

De variant op de Kssst van Cesar Millan!

Het is tegenwoordig heel hot om je hond te Kssst’ten –dit is de variant van de pssst die Cesar Millan gebruikt-. Waarschijnlijk is er een hondenschool die deze techniek van Cesar onderwijst want ik hoor hem zo ontzettend vaak om me heen. Natuurlijk heb ik hem ook wel eens gebruikt, maar ik knijp dan meestal om kracht bij te zetten in mijn honden hun lies.

Wat een gezeur over Kssst en Tsss

Mijn honden zijn niet zo onder de indruk van het woordje psssst of tsss zoals mensen zeggen. Als ik de mensen kssst hoor roepen denk ik toch altijd “willen ze de honden wegjagen? Dan doe je ook “Kssst wegwezen jij!”. Vroeger gebruikte mensen dit woord toch ook altijd als een kat of hond te dichtbij komt en je eigenlijk bang voor ze bent.

Zo gebruikt mijn moeder dit woordje nog altijd als ze de honden zat is –terwijl ze echt totaal niet bang voor honden en katten is- ze doet dan “ksssst wegwezen jullie” en weet je wat het aller leukste is het werkt altijd. De honden of katten gaan bij haar weg, want dan is mijn mama er even klaar mee. -mijn mama haar energie is heel duidelijk 🙂 –

Eigenlijk kan je dus zeggen dat het woordje “Kssst of Pssst” best nuttig is, maar ik geloof niet in de kracht van alleen het woord. -Omdat als je het alleen van je energie moet hebben gaat het nog weleens fout als je, je dag niet hebt :-p -Als ik begin te kssst of tssss’en dan vragen mijn honden zich echt af “waar heeft zij last van” –al heb ik dan wel even de aandacht van mijn honden gewonnen, dat dan weer wel 🙂 – en gaan ze weer verder met hun irritante of ondeugende bezigheid waar ze zo ontzettend druk mee bezig waren.

Ksssst jullie wegwezen!

Daarom denk ik dat er ergens een hondenschool deze techniek onderwijst of we hebben met zijn allen naar Cesar Millan gekeken en dachten dit is grappig ik leen dit even van Cesar. Geen probleem hoor want ik jat echt al jaren alle goede en slechte ideeën als ik denk dat ik er iets mee kan.

Zo heb ik dit woordje ook allang uitgeprobeerd, maar ben tot de conclusie gekomen dat als er geen consequenties aan vast zitten ik totaal niet geloofwaardig overkom bij mijn honden. Dan kan ik nog zo krachtig Kssst en tssss’en mijn honden –en vooral Diezel, want daar heb ik deze twee woorden uitvoerig bij uitgeprobeerd – kijken me alleen maar aan met een blik “wat ben jij nu weer aan het doen?”

Ondertussen heb ik een krachtiger woordje gevonden en dit is mijn handelsmerk geworden. Nou ben ik me ter degen van bewust dat als ik mijn woordje consequent in Kssst en tssss had genoemd dit ook mijn woordjes had kunnen zijn, maar ik had iets krachtiger nodig dan deze twee Cesar termen.

Kom Mac we gaan samen kssst’en

“NO” kan ik iets krachtiger – met veel meer en duidelijke energie – en sneller uit mijn mond krijgen en met de combinatie van de consequentie die daaraan zit, zijn mijn honden veel meer onder de indruk. Als ik de honden corrigeer dan komt de “NO” automatisch eruit dus heeft mijn woordje zoveel meer waarde.

Maar zo heeft iedereen hun eigen woordje die voor de honden heel krachtig is en waarbij hij weet “Oeps nu moet ik oppassen want het vrouwtje/baasje meent het nu echt”. Daarom wil ik dit woord met mijn weblog totaal niet balagiseren, maar jullie mee laten genieten van de actie die men doet bij het woordje “ksssst en tssss.

Zoals ik al vertelde moet je naast het woordje “Kssst – al heeft dit woordje nog het meeste kracht om iemand of iets weg te jagen en ik denk niet dat dit de intentie is als je, je hond wilt corrigeren, maar iedereen mag zijn eigen woord gebruiken dus wie ben ik- en tsss toch wel een handeling erbij doen om het woordje krachtig te laten zijn.

Doe ik het goed zo mama

Cesar Millan tikt zijn honden dan even aan in de lies dit doet hij om zijn honden even uit hun evenwicht te halen om ze te zeggen “Hé opletten jij” en dit werkt perfect. Ik duw mijn honden ook altijd even in de lies om ze erop te attenderen dat ze moeten opletten. Bij de meesten honden is dit ook voldoende behalve voor mijn boelen niet, want die moeten een beetje gniffelen om deze “uit balans halen” duwtje, dus ik knijp meestal in de lies voor nog meer aandacht.

Al vinden mijn honden dit een hele grappige onderbreking en kijken me nog steeds aan “wat doe jij nou? Vind je dit grappig of zo” om daarna gewoon weer verder te gaan. Nee geef mij maar mijn woordje NO die zet tenminste zoden aan de dijk.

Maar enfin we hebben het nog steeds over de kssst en tsss plus de leukste capriolen die de baasjes daarmee uithalen. Zo liepen mijn vriendin en ik in het park met Freek en Betsy – de kinderen van Ziva en Cobus- toen er een hele grote vrouw aan kwam lopen. Ze zag er zo imposant uit dat de honden best even naar haar toe wilde om te zien of ze iets leuks bij zich heeft.

Het gaat prima Mac….al is er niemand die naar ons luistert

Kssst roept ze en natuurlijk was dit de wegwezen kssst, al klonk het alsof ze geen aflevering van Cesar gemist heeft. De honden –logisch ze zijn familie van mijn boelen- dachten “wauw die vrouw doet grappig” en ze wilden nog maar één ding “aandacht”. Hier was de vrouw totaal niet mee eens en begon nog hysterischer te tssss en kssss’ten terwijl ze haar wandelstok nu ook maar ging gebruiken voor extra daadkracht.

Onze “kom maar jongens! Laat de vrouw maar met rust” was effectiever dan elke ksssst en tssss dan ook. De volgende Ksssst of tssss was bij een border collie en ik moet zeggen dat was toch wel de beste variant en perfect uitgevoerd, ik was dan ook ontzettend onder de indruk en had zoiets van “wauw die twee hebben het perfect begrepen”. -de energie tussen deze twee waren perfect in evenwicht-.

Vanochtend heb ik toch wel de grappigste variant mogen aanschouwen. Deze tweetal kom ik elke ochtend tegen. De ene keer mag de baas gaan wandelen en de andere keer is de vrouw de pineut. Als de vrouw de klos is dan gaat de Jack Russel,- want daar gaat het verhaaltje over- helemaal uit zijn dak zodra hij onze honden ziet lopen.

Onze hele stel die Cesar Milan proef zijn…

Het vrouwtje die loopt een beetje met oogkleppen op en gaat ons het liefst uit de weg. Terwijl ik dit echt niet nodig vind, want mijn boelen interesseren het totaal niet. Als het de man zijn taak is om te gaan wandelen, dan heeft de Jack het iets lastiger. De man vind blaffende Jackies niet prettig blijkt al snel. Nu hoorde ik hem de vorige keren al “ksssten”, maar zag niet wat voor een consequentie hij hier aan koppelde .

Als ik vanochtend Diezel en Ziva uitlaat komt de baas met Jackie aangelopen, natuurlijk is het eerste wat Jackie doet naar mijn honden schreeuwen. Diezel en Ziva –plus de kleintjes- laat de Jackie zijn gang gaan en zijn totaal niet onder de indruk. De baas die dat gegil goed zat is gilt keihard “Kssst” en tilt Jackie genadeloos op. Hij bungelt even in de lucht, maar het werkt want hij houd gelijk op met blaffen. Dan wordt hij weer neergezet en dan begint hij gelijk weer te gillen.

De baas die doet weer “ksssst” en wordt gelijk weer opgehangen –nee jullie hoeven niet gelijk “Oh wat zielig te roepen”, “wat een rotbaas” want Jackie heeft een tuigje om- en Jackie houd zijn bekkie snel weer dicht. Dit werkte want Jackie houd nu toch maar zijn bek en lopen snel verder. Stomverbaasd laat hij mij achter en ik heb de hele terug weg gigantisch lopen gniffelen…wat een idee zeg 🙂

Mijn hele clan bij elkaar <3

“Heftig” denk ik bij mezelf, misschien had ik dit ook bij mijn boelies moeten proberen. Al is het een hele klus om die op te hangen. Dat gaat waarschijnlijk mijn rug kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.