Oeps ik loop snel door want uw hond gromt!

Laat de honden hun rang bepalen en begeleid ze hierbij als het te heftig wordt, maar ren niet weg!

Ik ben me ervan bewust dat heel veel mensen soms een beetje van ons schrikken! En helemaal ikzelf kan dingen zeggen waarvan mensen denken “Oh nee dat wil ik niet en doe het niet”. Maar gelukkig kan ik heel volhoudend zijn en soms ook zo dwingend dat mensen toch maar doen wat ik wil dat ze moeten doen.

Of ik er vrienden mee maak, dat weet ik niet maar dat interesseert me eigenlijk ook niet want op dat moment gaat het me maar om één ding en dat is het welzijn van mijn honden en die van anderen, ook al lijkt dit absoluut niet het geval in de ogen van de meeste mensen.

Gisteren maakte ik het weer mee en daarom dacht ik bij mezelf het wordt tijd om dit in de rubriek “boerboel opvoeden” te bespreken.

De meeste mensen zijn heel beschermend naar hun honden toe en dat is logisch en ook heel belangrijk, maar jammer genoeg doen ze dit meestal meer door de angst van zichzelf dan die van de hond. De honden lezen is er op dat moment niet meer bij en de hond die al heel lang van tevoren een inschatting heeft gemaakt, denkt op dat moment “oh help het vrouwtje vind dit eng, dus ik moet op mijn hoede zijn”.

Zo komen de honden al verkeerd binnen met alle gevolgen van dien, maar dat is weer een heel ander hoofdstuk, ik wil jullie alleen even laten zien dat het zo belangrijk is hoe jij je tegenover je eigen hond en andere hond moet staan, het liefst neutraal met de gedachte dat je elke situatie aankan, en vertrouwen hebben in je hond (want je hond kan de hondentaal veel beter begrijpen dan wij). Ondertussen je hond goed lezen en ingrijpen als de situatie nijpend wordt (en dat is pas als je ziet dat de andere hond angstig of deemoedgedrag vertoond en jou hond blijft doorgaan).

Zoals jullie weten heb ik een pittig boerboelmeisje Ziva een heerlijke dame die heel duidelijk en eerlijk is. Ze is heel gevoelig voor emoties en leest dit heel snel, daarom weet ik nooit van tevoren hoe ze op sommige mensen en honden reageert, maar dat maakt haar zo uniek en leuk.

Gisteren komen we een hele leuke drukke Stafford shire bulterriër tegen, deze dame gaat al ver voordat wij bij haar zijn liggen zo plat ze kan, dus ik weet dat het een onderdanige dame is. Voor Diezel wel leuk, maar hij houd liever van iets pittiger dames, dus na een snuffel partij negeert hij haar en laat haar lekker ruiken, snuffelen en af en toe tegen hem opspringen.

Ziva daarin tegen voelt haar moedergevoelens weer opkomen en ik weet dat ze gaat corrigeren. Grommen en in de snuit bijten! Normaal gedrag van twee honden die bezig zijn om te vertellen hoever de ene hond mag gaan. Ziva die ouder is vindt het gedrag van deze jonge dame veel te druk en ze verteld dat graag, en heel duidelijk.

Na de eerste grom en grauw zegt de bazin van de Stafford “oké dat wilt ze niet, we lopen door”. Nou daar ben ik het niet mee eens en ik vertel haar dat op een duidelijke manier “Nee natuurlijk loopt u niet door, ze corrigeert alleen maar” en ondertussen vertel ik Ziva dat ze rustig moet doen.

Ziva reageert zoals altijd gelijk en gromt nu zachtjes en laat zich besnuffelen. De mevrouw staat verbaasd naar ons te kijken en ze laat de Stafford met vol vertrouwen snuffelen en ik laat sommige grom en grauw geluidjes van mijn overdreven teef niet toe waardoor Ziva zich verder laat besnuffelen.

De vrouw is helemaal vol bewondering hoe goed wij onze honden onder controle hebben en helemaal als ze hoort dat het boerboels zijn. We praten nog wat en lopen tevreden door….

Zo wil ik het hebben niet weg rennen als de eerste grom en brom geluidjes zijn gevallen, nee de honden corrigeren en nog een keer proberen net zolang tot ze hun plaatsen weten. Zo kom ik elke ochtend een man met zijn hazewind hond tegen. Ziva mag de hond totaal niet en kan helemaal uit haar panty gaan. Dit laat ik niet toe en ze moet hiervoor op de grond….de volgende keer als we langs elkaar lopen, is Ziva een stuk rustiger en nu kunnen we elkaar zelfs begroeten zonder dat onze honden elkaar in de haren vliegen. Het leukste is wel dat als zijn hond nu af en toe uitvalt hij haar hetzelfde straft en het werkt perfect.

Mensen projecteren hun angst op de honden en zien af en toe het verschil niet tussen bepaalde grommen. Diezel kan ook heel heftig reageren en mensen rennen dan snel weg. Fout zo ontzettend fout zo benadruk je de hond dat dit dus foute boel is, en de hond zou altijd blijven reageren, totdat ze een keer kans krijgen om elkaar te ontmoeten en dan heb je oorlog!

Als je het correct begeleid en gewoon even met degene wandelt in een ontspannen houding, zou je zien dat de strijd snel over is en de honden gewoon normaal met elkaar kunnen communiceren.

Honden zijn van Nature helemaal niet agressief dat kan ook niet want dat is niet goed voor de roedel. In een roedel hoort rust te zijn! Alleen als honden elkaar net ontmoeten willen ze elkaar even vertellen waar ze staan, maar dat is over zodra ze hun plek hebben gevonden.

Daarom ben ik heel vervelend tegen mensen als ze na een grom en een grauw van mijn dieren, snel willen weglopen. Nee alsjeblieft niet laat de honden onderling even uitmaken waar ze staan en begeleid ze om dit in goede banen te leiden.

Bij Ziva en Diezel is dit af en toe echt nodig want ze kunnen heel ver gaan met corrigeren, maar zijn zo makkelijk te vertellen tot hoever ze mogen gaan. Vanmorgen nog hadden Ziva en Nelis haar beste vriend een roedelverschil één woord en Ziva doet weer rustig, en Nelis mag weer gezellig met haar mee rennen.

Dus sorry naar de mensen die af en toe van mij en de honden schrikken, maar geloof me de honden worden er alleen maar beter en sterker van….en voor de mensen zelf weer een leermomentje dat niet alle grote honden je kleine lieve schatje wilt verscheuren, ze helpen je alleen af en toe met opvoeden 😛

Tot de volgende keer maar weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.