Help mijn hond valt een andere hond aan en nu?

Hoe straf ik mijn hond als hij een andere hond aanvalt?
En waarom op deze manier!

Vandaag wil ik een best moeilijke opvoed les met jullie bespreken! Mijn fokker waar ik Diezel van heb had op een keer begrepen hoe ik mijn honden opvoedde en wilde dit ook met de aspirante kopers bespreken. Bij de vraag wat doet u als uw boerboel een andere hond aanvalt? Gooit u net als Anita uw hond op de grond?

Dit is goed af totale overgave! Dit is de mijn manier om Diezel weer rustig te krijgen…dus Time out. Hierna kan Diezel weer verder spelen of opnieuw kennismaken met degene die hij nodig vond om manieren te leren.

Het antwoord was dan eigenlijk altijd NEE Waarom? Mijn hond moet gewoon luisteren en op de grond gooien is niet nodig. Wij voeden hem gewoon goed op en dan is dit een overbodige actie.

Is dat zo is mijn wedervraag? Jammer genoeg ben ik nooit bij zo’n gesprek geweest en eigenlijk vond ik het toen niet eens belangrijk of mensen dezelfde ideeën hebben als mij, want net als kinderen opvoeden, doe je alles naar eigen goeddunken. Ik durf ook niet te zeggen of ik mijn kinderen en mijn honden goed heb opgevoed. Naar mij idee wel en ook heb ik vier boerboelen die naar mijn inzicht sociaal en lief zijn, maar of een ander dit ook vind, dat is natuurlijk een kwestie van smaak en wat is de doel van je hond.

Maar mensen vergeten soms dat die lieve kleine puppenboerboel uitgroeit tot een boerboel van 60 t/m 90 kilo, en als die gaat vechten geef ik het je te doen om die even te stoppen. Ook komt erbij kijken dat als je een beetje gaat verdiepen in het gedrag van je hond, dat een hond elkaar altijd straft tot een totale onderwerping en dat is op de rug.

Wie ooit met mij gewandeld heeft weet hoe ik Diezel straf als hij in mijn ogen te ver gaat met domineren. Zodra hij gaat rijden op andere honden en hij begint te grommen dan moet hij af en dan bedoel ik totaal af met zijn kop en zij lichaam op de grond en zo moet hij blijven liggen voor een time out van zeker drie minuten, dan is hij afgekoeld en mag hij weer verder spelen.

Dit is voor Ziva al genoeg! Als zij af moet net als Diezel dan heeft ze echt iets heel stouts gedaan

Bij Ziva is het gewoon afliggen al genoeg, totale overgave doe ik bij haar ook, maar dan moet ze in mijn ogen wel iets heel stouts gedaan hebben. Zij reageert al enorm goed op mijn stem, en als ik boos word is zij enorm verdrietig.

Doe ik dit niet dan kan ik wachten tot het overgaat in een gevecht en probeer dan je hond nog maar eens van de andere hond af te krijgen. Het lukt maar geloof me het is een zware dobber en kost je heel veel inspanning. Natuurlijk ben ik ook wel eens te laat. Maar Diezel en ik zijn zo op elkaar ingespeeld dat ik hem zonder teveel wurgen er snel weer van zijn tegenstander af krijg en plat op de grond.

Natuurlijk zit ook hier weer een kanttekening aan want waarom gaat een hond vechten? Heel simpel als een hond elkaar net ontmoet dan zijn rangen en standen nog niet bepaald, en dan kan het eenvoudige spelen nog omslaan in vechten.

Ook kan een hond zo onzeker zijn dat hij/zij de verkeerde gedrag vertoond ook dan zal de zekere reu of teef ingrijpen en corrigeren. Je moet begrijpen dat een roedel alleen maar kan bestaan als er rust heerst en die rust creëer je als alle leden weten waar ze in een roedel staan.

Mac voelt zich wel heel stoer tegenover dit vrouwtje! Was dit vrouwtje niet zo onder de indruk dan was dit spelen, die steeds intiemer werd uitgelopen tot een gepaste correctie van de teef..

Als Diezel corrigeert kan dit met heel veel boerboelgeweld gepaard gaan en hoe komt dit? Omdat Diezel een imposante reu van 90 kilo is, en zijn grom is echt indrukwekkend. Mensen schrikken er al gauw van en ik kan me voorstellen dat als de correctie tegenover jou hond is, dat je hart zeker 10 tellen overslaat.

Bij elke daad hoort een verschillende gradatie straf en daar bedoel ik mee, dat als een pup van vijf maanden heel popie jopie binnen komt, dan grijpt Diezel in en geeft hem heel vlug een opvoedcursus die zeker 3 minuten duurt. Bedenk maar eens als een jongetje van 8 jou even verteld hoe stom je wel niet bent omdat je bijna tegen hem aanliep, terwijl hij aan de verkeerde kant van het voetpad loopt.
Dit accepteer je als ouder niet en verteld hem dit op een duidelijke manier dat je van dit soort gedrag niet gediend bent.

Maar als Diezel met die opvoedcursus bezig is, schrikken wij als baasjes ons een hoedje en dan is Diezel sowieso een valse hond die een pup durft aan te vallen. Ik als baas snapt wat hij doet, maar grijp toch in om de situatie te redden en het feit dat ik degene ben die hem verteld wat hij wel en niet mag doen komt er natuurlijk ook bij kijken. Maar wat is de straf die ik hem geef? Plat op de grond is in principe niet echt aardig want hij is te heftig. Ik heb het wel gedaan en ik zag duidelijk aan Diezel dat de straf te hoog was, hij trilde over zijn hele lichaam en was duidelijk aangeslagen.

Dit is ook duidelijke taal van Ziva, en het is nu de vraag hoever laat ik haar gaan? Zodra ze bovenop Romke springt…Is het voor mij duidelijk: ingrijpen! Want dit zou tot een gevecht kunnen leiden. Maar Romke laat al zien dat Ziva hier de leiding heeft.

Daarom straf altijd naar de aard van het vergrijp! Toen Diezel Bono zijn vriend aanviel omdat deze het in zijn hoofd haalde om naar zijn baas te grommen, heb ik het echt zwaar gehad om Diezel neer te gooien. Natuurlijk snap ik waarom hij dit deed, maar ik houd sowieso de regie in handen en hij moet luisteren als ik zeg genoeg.

Het is natuurlijk altijd het beste als je van tevoren ziet wat je hond van plan is, bij Diezel en Ziva zie ik dit heel snel en kan gelukkig altijd voor dat het escaleert ingrijpen. Het groot maken, staart omhoog oren naar voren, lekker groot maken en als laatste borstelen van de huid ( dat de haren overend gaan staan, dit doen ook onzekere honden dus laat je niet altijd door het borstelen leiden, borstelen moet je altijd beoordelen met het complete plaatje en nooit op zich staande iets).

Daarom vind ik dit ook best een lastige onderwerp en is het ook altijd handig om je het goed afliggen van je hond kundig te maken. Het is voor de hond heel natuurlijk om dit te doen, alleen heb je een hond die best onzeker is, kan het een hele moeilijke straf zijn. Ik zie het aan Mac die is al best onzeker is en heeft zeker moeite om normaal binnen te komen, dus is dit een heftige straf die best wat voeten in de aarde heeft. Daisy daarin tegen ligt zo op haar rug, maar is sociaal gezien ook veel slimmer.

Nog even een laatste bevestiging dat de positie heel duidelijk is. En Romke niet moet denken dat hij hoger in functie is als haar.

Ziva is net als Mac en ook bij haar moet ik goed optreden, al reageert zij zo goed op mijn stem, dat het gewoon afliggen op zich al heel veel indruk op haar maakt, dus hoeft ze niet helemaal plat. De grootste fout wat de mens maken is toch wel, dat als er een “gevecht” (tussen aanhalingstekens want wij zien het als gevecht, maar het is gewoon uitmaken wie er hoger in rang staat) is uitgebroken, en de honden uit elkaar zijn gehaald, dan worden de honden angstvallig bij elkaar weg gehouden.

Als de mensen elkaar weer onderweg tegenkomen, gaat ieder snel een andere kant op. Ik doe dit nooit echt waar tot groot ongenoegen van mijn omgeving, want ik wil dat Diezel, Ziva, Mac of Daisy na een vechtpartij altijd weer naar de hond toegaat. Natuurlijk wel na een time out als de adrenaline weer gedaald is.

Diezel die totaal niet eraan twijfelt waar zijn plek in de roedel is, verteld Ziva even dat ze haar gemak moet houden.Want soms kunnen vrouwen ook best overdrijven, vind hij.

Honden nooit van elkaar weghouden, want geloof me anders worden het vijanden voor hun leven, en als je even de moeite neemt om weer samen te laten snuffelen of gewoon samen lekker te wandelen zul je zien dat ze ineens wel samen kunnen spelen. Met wandelen creëer je een moment waardoor ze samen werken en dat is alles wat een hond wilt, namelijk samen een rustige zekere roedel vormen.

Als een roedel stabiel is en er heerst rust en acceptatie dan heb je een groep honden die het niet nodig vinden om te vechten. Want met rust overleef je het en met onrust niet zo duidelijk is het en niet anders.

Rompke is vergeten want de rust is wedergekeerd. Diezel en Ziva gaan door met hun eigen spel 😉

Nog wel een kanttekening om je hond te straffen met totale overgave zoals dit ook wel wordt genoemd, moet de houding tussen jou en je hond wel heel goed zijn. Want anders kan dit ook een gevecht tussen jou en je hond worden.

Dus oefen dit eerst thuis en kijk hoe je hond erop reageert….twijfel je ga dan met je hond op cursus om jullie band aan te sterken of opnieuw op te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.