Bedenk dat uw hond communiceerd met een blaf

Niet elke blaf betekend hetzelfde!
Dus moet zeker niet altijd
genegeerd worden!
Negeren mevrouw, gewoon negeren! Stomverbaasd sta ik te luisteren! Zegt ze nu echt negeren! Ja mevrouw al dat geblaf moet u gewoon negeren, des te sneller stoppen ze ermee. Oké dat is haar keus en ik keer me om en weet dat haar hond nu nog onzekerder is dan dat ze daarnet al was.

Af en toe snap ik niet waar sommige informatie vandaan komt! Echt niet en af en toe denk ik, dat men er van uit gaat dat na gelangde de ervaring, mensen gewoon slimmer worden. Dus in het kort de informatie die men je geeft is zo algemeen mogelijk.Alleen als je in sommige situaties de verkeerde inschatting maakt, gaat het echt fout heel fout. Zo ook het blaffen van je hond! Het vervelendste geluid volgens heel veel mensen, en dit willen we ook het liefst het snelst indammen. Maar blaffen is wel de enigste effectiefste manier voor een hond om iets duidelijk te maken (samen met het grommen natuurlijk).
Kijk maar eens naar een Beagle probeer die maar eens te stoppen met blaffen, dat gaat niet! Je kan het wel indammen, maar zijn instinkt zegt nu eenmaal dat hij je moet waarschuwen als hij een prooi heeft geroken.
 


Maar je hebt zoveel verschillende blafjes die allemaal verschillende betekenissen heeft. Zo heb ik tegenwoordig vier boerboelen rondlopen en alle vier hebben ze hun eigen blafrituelen. Zo blaft Diezel nooit behalve als er echt iets is. Hoor ik Diezel blaffen dan moet ik rennen, heel hard en ben ik eigenlijk al één stap te laat.

Diezel die zorgt voor de hele roedel, dus is er iets met ze aan de hand dan waarschuwt Diezel me. Mac is een dwingeland hij blaft wanneer hij iets voor elkaar wilt krijgen, en blaft dan ook naar iedereen, de honden en naar ons. Die negeren we zo vaak we kunnen, totdat hij zijn huilende blaf laat horen, dan moet ik rennen want dan voelt hij zich ziekjes.

Ziva blaft alleen maar als er iets onze tuin binnendringt of als er verdachte personen rond ons dwalen. Dan laat Ziva zich horen en dan moeten we gaan kijken wat er in ons domein binnen probeert te dringen. Het jammerde van het hele gebeuren is dat het waarschijnlijk katten of vogels zijn. Maar ik vind dat je zulke goede bewakingsdrift niet moet indammen.

Daisy is een blafferd waar de meeste honden last van hebben, die kan heel zielig op haar kussen gaan blaffen. Dit is het gedrag waar de meeste mensen niet mee om kunnen gaan! Waarom blaffen ze toch roepen ze dan en worden boos en agressief naar de hond toe Dan wordt er geroepen door heel veel hondentrainers negatieve aandacht is ook aandacht, klopt maar dit is niet relevant voor dit type blaffers.

Daisy is een onzekere blaffer die zich af en toe gewoon super onzeker voelt en daar moet ze uitgehaald worden en vooral niet negeren, want dan wordt het alleen maar erger. Wij geven Daisy dan even een setje, en pakken iets om mee te spelen. Dom roepen mensen dan die geleerd hebben om dit gedrag te negeren.

Maar ook Ziva negeert Daisy totaal niet in deze zielige blafbuien, en ze doet precies wat wij ook doen ze geeft haar even een duwtje en likt haar bek, speelt even met haar en dan hoor je een diepe zucht en gaat ze slapen.

Blaffen de honden voor aandacht dan reageert mijn roedel niet en duurt het mij te lang, dan krijgen ze een standje en geen standje van “Foei wil je nu je bek houden” (honden hebben geen mond), nee ik loop zonder iets te zeggen naar hem of haar toe en doe mijn hand over zijn bek en grom terwijl ik mijn hele lichaam op pompt om een dominante houding aan te nemen. En dit werkt perfect! Dus voordat je de hond negeert zoek dan eerst uit waarom blaft je hond? Is het voor aandacht? Is zij/hij onzeker en dan pas kan je reageren.

Nog één voorbeeld zoals het niet moet: op de hondenvereniging hadden wij een vrouwtje met haar hond trainen, en de hond blafte echt de hele training. Zodra ze aan kwamen lopen, ging deze blaffen en hield niet meer op. Nu werden wij gek van dit hondje, maar ondertussen vroegen we ons wel af, waarom blaft dit hondje zo?

Totdat ik tijdens de training eens goed op dit koppel lette en wat zag ik tot mijn grote verbazing, dat zodra het hondje blafte haar hand automatisch haar zak in ging en ze pakte er een voertje uit en gaf deze aan de hond. Dit herhaalde ze continu de hele les door! Dus dit blaffen werd de hele tijd beloont, en was het op zich dus de braafste hond van de vereniging want hij/zij deed precies wat zijn vrouwtje wilde ;-)Ergens is het toch wel fijn dat ook honden niet rechtlijnig zijn, maar soms net zo wispelturig zijn als de mens. Een hond en de mens zijn niet in een hokje te stoppen, dus observeer en lees je hond en pas dan je plan van aanpak aan.

Dit was weer een deel uit de rubriek Boerboel opvoeden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.