Een roedelleider dekt en verder niemand

Wees duidelijk tegen je reu en teef! Dan is je succes het grootst!

 

Vandaag een onderwerp waar heel veel mensen op zit te wachten, omdat er altijd met verbazing gereageerd wordt, zodra ik vertel dat mijn intacte reu en teef naast elkaar leven, zelfs in de code rood dagen! Wetend dat mijn reu en teef familie van elkaar zijn, namelijk vader en dochter! Dus vanzelfsprekend niet met elkaar mogen dekken!

Toen wij Ziva kregen de dochter van Diezel, moest ik ook wel even nadenken hoe ik dit ging doen. Want een ongeluk zit in een heel klein hoekje, en Ziva mag niet gedekt worden door Diezel, dat is heel logisch. Hoe ging ik dat doen want de waarschuwingen om me heen waren niet voor de poes en de ene waarschuwing was nog heftiger dan de ander.

Hans Varel mijn hondentrainer van de eerste uur was heel eenvoudig: “Anita zei hij beslist jij bent de roedelleidster dus jij bent de enige die mag dekken klaar! Einde discussie”. Daar moest ik zeker even over nadenken, want natuurlijk ben ik het met hem eens! Een roedelleider dekt en de rest niet, maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Mijn fokker Toon die had hier een hele andere mening over “Anita hou jij maar eens een reu met paardrift tegen!” “Diezel is 90 kilo en die gaat tijdens het staan van Ziva door de schuifpui of door de deur heen”. Zou dit echt zo zijn vroeg ik me vaak af? Is Diezel zo fanatiek? Volgens mij niet maar volgens meerdere mensen zeker weten. Een boerboel is een sterk en groot ras die zet je niet zomaar even buiten spel.

De enige manier om daar achter te komen, bedacht ik me al snel om het gewoon te laten gebeuren. Diezel had ik ondertussen heel goed onder controle en ik had wel het gevoel dat wij als gezin dit konden fiksen. Ziva werd ondertussen steeds lekkerder voor onze geile beer en we hadden met elkaar afgesproken dat we bepaalde gedrag niet meer zouden tolereren.

Diezel mag niet op Ziva rijden of aan haar vulva zitten, wij corrigeren hem dan gelijk. Nu mocht Diezel vanaf het begin al geen rijgedrag vertonen, dus dit was niet zo moeilijk. Toen Ziva loops werd ging het best goed! Natuurlijk wilde Diezel van alles maar wij hielden de twee goed in de gaten, en ook Ziva accepteerde steeds minder van haar vader.

Tot de moment suprême! Na 10 dagen ging Ziva staan en was ontvankelijk voor een reu en welke reu maakte haar niets uit. Diezel begreep precies wat hem te doen stond, want hij was uiteindelijk een dekreu dus voor ons dubbel opletten. Ziva kreeg een broekje aan zodat men er iets meer moeite voor moest doen als er iets mis zou gaan. En als we er niet waren, moest ze in de bench met als extra veiligheid vastgezet met T-ripes.

Ik moet jullie bekennen dat vijf dagen dan best lang duurt want natuurlijk moest Diezel huilen, maar wij tolereerde dit niet van hem, ook het achterna zitten van Ziva werd niet getolereerd. Toen Sammy alleen thuis was, zag Diezel zijn kans waar en besprong Ziva in een onverwachts moment. Sammy die kreeg het voor elkaar om Diezel eraf te halen en op de grond te gooien voor een time out.

Dit was op de juiste moment en ook zo goed voor Diezel dat hij daarna nooit meer zo fanatiek geweest is. Toen de vijf dagen voorbij waren en code rood was opgeheven, had Diezel en Ziva het door dat Diezel niet degene is die mag dekken. Bij elke loopsheid die Ziva heeft gehad hoefde we Diezel alleen maar te waarschuwen, het broekje is nooit meer nodig geweest en ook Ziva accepteert niets van Diezel en hij wordt dan ook weg gesnauwd tot de laatste dag.

Om wel wat rust voor Ziva te creëren zetten we rond de code rood een traphekje neer en ook kan Diezel daaroverheen hij blijft netjes achter het hekje. Natuurlijk hoor ik nu mensen zeggen, ja maar Diezel is gewoon een rustige reu. Nee dat heeft er niets mee te maken, hij weet duidelijk dat hij niet degene is die mag dekken en dat zie je in onze roedel heel goed terug.

Toen Daisy loops werd hadden we twee reuen die gek werden, maar ook dit hebben we hetzelfde aangepakt. Mac vind het nog wel heel moeilijk, en nu hij bijna een jaar is, en zijn moeder wordt loops, hebben we weer een nieuwe uitdaging. Maar ik weet uit ervaring dat als je maar consequent en heel duidelijk bent, je de reu gewoon in huis kan houden.

Zo krijg ik best veel mailtjes over hoe ik over castratie denk bij reuen. Natuurlijk is castratie bij reuen soms noodzakelijk en ook heel slim in heel veel situaties. Maar er zijn ook mensen die me vertellen dat ze de reu willen laten castreren omdat ze seksueel gefrustreerd zijn, of ze laten hem uit medelijden een keertje dekken, zodat ze de frustratie even kwijt zijn, of castreren hem gewoon dan is hij daar ook vanaf. En dat klopt niet helemaal een hond die uit medelijden mag dekken is niet echt een slimme actie. Zodra een reu mag dekken geeft dat hem een hele hoge positie en dan ben je wel weer even bezig om deze zelfverzekerde reu weer met alle vier zijn poten op de grond te krijgen. Met Diezel was ik daar zeker twee maanden mee bezig na zijn dekking.

Ook vergeet de reu heel snel dat hij gedekt heeft dus zijn frustratie is bij de volgende loopsheid van de teven weer volledig aanwezig. En je kan hem niet steeds uit medelijden laten dekken. Ook gezien het feit dat alleen de roedelleider dekt, is het dus niet zielig om hem het dekken te ontzeggen mits je wel heel duidelijk bent, met wat je van hem tolereert en niet. Als je hem uit medelijden laat rijden, of de vulva van een loopse teef laat uitbaggeren, ja dan snapt hij niet waarom hij dan niet een stapje verder mag gaan.

Het ligt dan ook altijd aan de baas hoe je, je opstelt tegenover de reu en de teef, want ook de teef moet weten dat het niet gepast is om gedekt te worden door bepaalde reuen. Ziva paradeert dan ook niet voor Diezel en ook niet voor Mac want zij zijn geen roedelleiders dus niet de man die ze wilt voor haar pups.

Ook Daisy negeerde onze mannen en Ziva hielp haar daarbij, er kwam geen reu bij Daisy in de buurt rond de code rood. Natuurlijk zijn wij ook benieuwd wat er gaat gebeuren als beide dames tegelijk loops worden, maar dit laat ik jullie zeer zeker weten. Want elke nieuwe reu moet eerst opgevoed worden, om te snappen wat wel en niet gewenst is in onze Roedel!

Maar de basis principe blijft: “Een roedelleider dekt en verder niemand!”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.