Leverneuzen niet getolereerd in Boerboelland!

Onze Leverneuzen!

4 jaar geleden zag ik ze voor het eerst een boerboel met een leverneus! Ik was totaal in love en vond deze man prachtig. Ik kwam er al heel snel achter dat een boerboel met een leverneus not done is en te vergelijken met de witte boxer. De leverneus en witte boxer zijn geen ras standaarden dus mogen niet gebruikt worden voor de fok.

Leverneuzen zijn niet gebouwd voor het klimaat in Zuid Afrika want hun huid is te licht, dus zijn ze gevoelig voor de zon met alle gevolgen van dien. Als er in Zuid Afrika dan ook een leverneus wordt geboren dan leeft deze mooie jongen/meisje niet lang want ze worden afgemaakt omdat de levenskansen minimaal is door de warmte/zon –wat ik dan ook best bijzonder vind, want als de leverneus geen pigment zou hebben is de neus roze en niet bruin. Bruin geeft aan dat er pigment is alleen geen zwarte-. Ik denk ook zelf dat de leverneuzen niet kwetsbaarder zijn in de zon dan zwarte neuzen. Maar dat is mijn mening –ik heb hier niet voor gestudeerd, dus kan het helemaal mis hebben-, maar als iemand hier wel iets zinnigs over kan zeggen hoor ik dit reuze graag 🙂

Dit klinkt gruwelijk en gelukkig zijn wij in Europa veel milder en zeggen op onze beurt een leverneus is geboren uit twee raszuivere boerboelen dus is het een boerboel net als de witte boxer die gewoon een boxer blijft.

Lekker stel 🙂

Doordat de leverneus eigenlijk bijzonder is want ze worden niet speciaal gefokt, is de aantrekkingskracht daardoor duizendmaal groter, wij mensen vinden alles wat anders is net iets leuker dus toen ik mijn nest ‘s avonds in alle rust kon aanschouwen was ik ook reuze blij want ik heb geen één leverneus en ook geen twee welnee ik heb er wel drie. (Al twijfel ik er bij één want die kan misschien nog bijkleuren)

Drie prachtige leverneuzen zomaar in mijn nest, hoe krijgen we het voor elkaar maar wat zijn ze mooi. Natuurlijk is mijn interesse gewekt en hoop ik eigenlijk dat de Zuid Afrikaanse keuringmeesters wat milder zijn geworden voor onze leverneuzen. Maar jammer genoeg is dat uitgesloten de leverneuzen krijgen de erkenning niet en er mag nog steeds niet mee gefokt worden en worden gediskwalificeerd bij keuringen omdat ze een cosmetische foutje hebben.

Mooie Dame Manisa Ziva
Mooie Dame Manisa Ziva

Wat een geluk dat ik geen fokboerboelen fok maar huisboerboelen die sociaal, gezond en een waanzinnig mooi karakter moeten hebben, en als ik naar de ouders kijk zit dat wel goed. Het maakt mij dan ook niet uit of ze een leverneusje hebben of een gewone saaie normale boerboel.

Als ik verder op het internet speur begint mijn maag zachtjes om te draaien en ik lees het artikel nog een keer en nog een keer – hopen dat ik het artikel niet goed lees-. Snap ik wat ik lees of lees ik dingen die er niet staan…..nee ik lees het goed er zijn nog steeds fokkers in Europa –zelfs hier in Nederland- die de leverneusjes geen kans willen geven omdat deze een cosmetische foutje hebben, dus worden ze zonder pardon afgemaakt.

 

Manisa Silva vind de staart van mama wel heel leuk
Manisa Silva vind de staart van mama wel heel leuk

lekker spelen_51

Het is een oud berichtje en ik hoop zo dat deze fokkers onder tussen iets geleerd hebben en nu toch wel snappen dat ook een leverneusje een boerboel is-jammer genoeg hoor ik geruchten dat leverneusjes nog steeds geen kans hebben bij sommige fokkers. Jammer dat er dierenartsen zijn die hier gewoon aan mee doen. Dit zou niet mogen kunnen-, die weliswaar niet de ras standaarden heeft en daar zeer zeker niet op gefokt mogen worden, maar af en toe laat moeder natuur weten dat zij ook wel van een beetje variatie houd en dan wordt er weer eens een leverneusje geboren of een boerboel met een verschillende oog.

25 dagen oud_57

“En zijn dat dan geen boerboelen! heftig!” Wat ben ik blij dat mijn leverneusjes gewoon een stamboom krijgen plus een prachtig leven bij gezinnen die wel van een leverneusje houden. Want net als de witte boxer heeft een leverneusje maar één klein probleempje:

Een cosmetische schoonheid foutje namelijk een leverkleurige neus in plaats van een zwarte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.