Je hond laten castreren of steriliseren?

Vraag je dan eerst af waarom? En het liefst niet voor een ander!

“Anita onze uitlaatservice vind dat we onze boerboel chemisch moeten laten castreren, wat is jou mening hierover?” Dit is een vraag die me bij elke nest wel gevraagd wordt. Dit keer is het een uitlaatservice en vorige keren was het de hondentrainsters die het nodig vind om de reuen te castreren.

Mac is een intacte reu

Ik ben dan ook dolgelukkig dat deze puppy eigenaren mij bellen om te vragen wat ik hiervan vind. We hebben het dan ook nog over puppy’s ze zijn zeven maanden oud en staan nog in de bloei van hun leven. Natuurlijk is het easy om een gecastreerde reu in je groep te hebben en helemaal als ze nog geen gevoel hebben om te concurreren met andere reuen. Ook de hormonen vieren nog geen hoogtij dus easy en als we ze dan lekker castreren chemisch of gewoon dan blijven ze handelbaar omdat heel eenvoudig hun hormonen niet in de weg zitten.

Natuurlijk heb ik ook eens met het slimme idee rondgelopen om Ziva te laten steriliseren voordat ze loops werd. Ik dank god op mijn blote knieën dat ik dit niet heb gedaan en niet omdat ik anders nooit zulke heerlijk boerboelpups had gehad, maar vooral omdat ik anders nooit had geweten wat ik nu wel weet en dat is? Dat een hond deze fase echt nodig heeft lichamelijk maar vooral geestelijk.


Een boerboel heeft heel veel onzekere periodes die hij gewoon moet ondergaan, door de hormonen wordt hij/zij geestelijk rijper en ook zijn lichaam reageert hierop. Als je een hond in deze periode castreert/steriliseert zouden ze alleen maar onzeker worden waarbij je daardoor meer last krijgt van angstagressie.

Wat mijn geluk is, is dat ik zelf de veranderingen van mijn meiden heb mogen aanschouwen bij elke loopsheid. Wauw wat zou ik gebaald hebben als mijn meiden deze veranderingen niet mochten krijgen omdat ik ze eerder had laten steriliseren. Daisy werd elke loopsheid iets zekerder van zichzelf en wat is ze onzeker geweest tijdens de loopsheden. Piepen, huilen het was zo vreselijk om te zien, maar we hebben haar samen met de hele roedel erdoorheen gesleept. Elke keer als ze even in een dip zat haalde Ziva of ik haar eruit om haar even aan te tikken of bij ons te roepen.

Dit is iets wat een hond teef of reu doorheen moet hier worden de karakters door gevormd. Zonder hormonen gaat dit niet. Ook Mac is gevormd door de verhoogde testosteron wat hebben we gevochten met onze grote vent. Hij was onzeker en ontzettend bang als we toen dachten dat dit dominantie was geweest en hem toen hadden laten chemisch castreren was hij nu niet zo’n super makkelijk boerboel reu geweest die de rust zelfde is. Hij kan overal los mee en zou nooit zelf ruzie lopen te zoeken en hij is nog helemaal intact reu zelfs niet chemisch gecastreerd.

Natuurlijk heb ik Mac twee keer wel moeten chemisch castreren omdat hij anders Diezel het leven zuur maakte tijdens de kraamperiode. In deze maanden zag je duidelijk de nadelen van het gecastreerd zijn. Hij groeide niet en kreeg totaal geen spieropbouw, daardoor bleef hij iel en nu de chemische castratie uit zijn lichaam is, is hij heel mooi ontwikkeld.

Als je ook op internet op zoek gaat wat de voordelen van een gecastreerde reu of gesteriliseerde teef leest dan zijn dit merendeels medische voordelen en maar heel weinig gedragsvoordelen. Logisch want laten we eerlijk zijn het gedrag kan je vormen door net als je kinderen “ het opvoeden van je hond”.

Ik heb dan ook op beide vragen die men mij stelde “ Anita zou jij je pup nu al laten castreren/steriliseren chemisch of permanent” heb ik NEE geantwoord zeker niet voor hun 3e loopsheid. Na 2,5 a 3 jaar zou ik erover kunnen nadenken. Nu denk ik er vaak aan om Mac te laten castreren en alleen maar omdat vier dames loops best een aanslag is voor onze Mac. Ik doe het dan ook niet voor zijn karakter maar enkel en alleen om hem een beetje rust te geven.

Chibi voor het eerst loops

Mac is sowieso buiten aseksueel het interesseert hem totaal niet of er ergens een loopse teef loopt. Ook als er een teef op hem afkomt dan vindt hij haar leuk of niet. Diezel vond echt alle vrouwen leuk en het maakte hem totaal niet uit hoe haar karakter is. Teef is een teef en daar deed hij alles voor.

Als een hondentrainster jou niet kan leren om met een intacte reu of teef om te gaan, moet je een andere hondenschool zoeken en dit is hetzelfde met een uitlaatservice. Het zou toch van de zotte zijn om jou hond te moeten laten helpen omdat een ander hier niet mee om kan gaan dat zegt meer iets over hun dan over jou.

Ik snap dat ik hier heel veel commentaar op krijg vooral van de honden uitlaatservice en dat begrijp ik ook best, want meer intacte reuen in een groep kan heel spannend zijn. Maar ook weet ik dat als je een reu als pup op laat groeien in je groep, dat dit ook heel mooi kan zijn om te zien hoe de groep hier mee omgaat en dan maakt het echt niet uit als je de pup al vroeg laat castreren.

Ook Chibi zoekt steun deze periode bij haar zus en moeder

Weet je welke problemen er dan opduiken? Onzeker reuen omdat andere reuen en teven op hem gaan rijden. Heel veel teven kunnen gecastreerde reuen niet accepteren omdat ze anders ruiken en reuen die accepteren ze ook niet omdat ze net naar een teef ruiken. Angstagressie zit dan ook in een klein hoekje en dan ben je veel verder van huis. Lijkt me leuk voor zo’n reu!

Teven die gesteriliseerd zijn kunnen weer heel agressief worden…dus denk eerst goed na voordat je je hond wilt castreren/steriliseren… Waarvoor wil je dat? Lost het je problemen op en als je daar een goed beeld van heb kan je een goede keuze maken!

Teven zijn kattiger dan reuen

Een keuze waar je achter kan staan en goed voor jou en je hond is…..en daar gaat het om!

2 gedachten over “Je hond laten castreren of steriliseren?”

 1. Wat heeft U een uitgesproken mening.
  U zou zich ook kunnen proberen te verplaatsen in andere mensen en of situaties waarin een sterilisatie/castratie wel voor een betere situatie zorgt.

  1. Goedemiddag,

   U heeft duidelijk mijn verhaal niet goed gelezen… Of je je hond laat steriliseren of castreren moet juist de keuze van de baas blijven en niet wat andere ervan vinden. Ik zal nooit een castratie of sterilisatie bekritiseren maar wel als een ander voor jou deze beslissing maakt.

   groetjes Anita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.